Γευσιγνώστης Οίνων

Στο συγκεκριμένο μάθημα αναλύονται θέματα που αφορούν στοιχεία οινολογίας, αμπελουργίας και οινογνωσίας. Ξεκινάμε με μια αναφορά στα ιστορικά στοιχεία της αμπελουργίας και οινολογίας, στις βασικές αρχές οινοποίησης και στις κατηγορίες των οίνων στην Ελλάδα. Στην συνέχεια παρουσιάζονται οι διαφορετικοί τρόποι οινοποίησης για την παραγωγή λευκών, ερυθρών και ροζέ οίνων, τα συστατικά, η μικροβιολογία και τα αρώματα του οίνου. Επίσης, αναφέρονται οι κύριες οινοπαραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιπλέον αναλύονται οι βασικές αρχές γευσιγνωσίας μέσω της διαδικασίας της οργανοληπτικής εξέτασης και του σερβιρίσματος του οίνου. Ακόμα εξετάζεται η παλαίωση και η ωρίμανση των οίνων καθώς επίσης η σημασία και η χρήση του δρύινου βαρελιού. Επίσης γίνεται μια αναφορά σε θέματα που αφορούν την αποθήκευση στο κελάρι και στην κάβα. Τέλος παρουσιάζονται τα θέματα σχετικά με τον αμπελώνα.