Γευσιγνώστης Οίνων

Στο συγκεκριμένο μάθημα αναλύονται θέματα που αφορούν στοιχεία οινολογίας, αμπελουργίας και οινογνωσίας. Ξεκινάμε με μια αναφορά στα ιστορικά στοιχεία της αμπελουργίας και οινολογίας, στις βασικές αρχές οινοποίησης και στις κατηγορίες των οίνων στην Ελλάδα. Στην συνέχεια παρουσιάζονται οι διαφορετικοί τρόποι οινοποίησης για την παραγωγή λευκών, ερυθρών και ροζέ οίνων, τα συστατικά, η μικροβιολογία και τα αρώματα του οίνου. Επίσης, αναφέρονται οι κύριες οινοπαραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επιπλέον αναλύονται οι βασικές αρχές γευσιγνωσίας μέσω της διαδικασίας της οργανοληπτικής εξέτασης και του σερβιρίσματος του οίνου. Ακόμα εξετάζεται η παλαίωση και η ωρίμανση των οίνων καθώς επίσης η σημασία και η χρήση του δρύινου βαρελιού. Επίσης γίνεται μια αναφορά σε θέματα που αφορούν την αποθήκευση στο κελάρι και στην κάβα. Τέλος παρουσιάζονται τα θέματα σχετικά με τον αμπελώνα.

Κανόνες ορθής παρασκευαστικής πρακτικής και βελτιστοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας τροφίμων

Το συγκεκριμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα στοχεύει στην εξοικείωση των εκπαιδευόμενων  με τους κανόνες ορθής παρασκευαστικής πρακτικής & βελτιστοποίησης της παραγωγικής διαδικασίας των τροφίμων.

Σύγχρονα συστήματα διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων

Το φαινόμενο της αστυφιλίας σε συνδυασμό με την ταχύρρυθμη βιομηχανική, αλλά κυρίως, τεχνολογική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών οδήγησε στην αλματώδη αύξηση  της ποσότητας των στερεών αποβλήτων γεγονός που αποτελεί σήμερα, ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Τα απορρίμματα δημιουργούν σημαντικά υγειονομικά προβλήματα, τόσο από άποψη της υγιεινής του περιβάλλοντος, όσο και της δημόσιας υγείας και επιδημιολογίας. Συνεπώς, οι διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις καθαρισμού των αποβλήτων και η ανάγκη μείωσης του κόστους οδήγησαν στην αναζήτηση προσιτών τεχνοοικονομικών μεθόδων, οι οποίες θα πρέπει να συνδυάζουν την απαιτούμενη ποιότητα των επεξεργασμένων αποβλήτων με την μικρότερη δυνατή δαπάνη κατασκευής και λειτουργίας μιας εγκατάστασης επεξεργασίας αποβλήτων.

Τήρηση περιβαλλοντικών όρων σε έργα και δραστηριότητες

Με την πρόοδο της τεχνολογίας, και όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, η λύση στα προβλήματα που προέκυπταν αφορούσε στη μείωση των συγκεντρώσεων των επιβλαβών συστατικών. Τα τελευταία έτη παρατηρείται μία συνεχώς αναπτυσσόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με θέματα προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, τόσο στην αγορά όσο και στο ευρύτερο κοινό. Πλέον οι περιβαλλοντικές απαιτήσεις έχουν αυξηθεί κατά πολύ και αποτελούν σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης της ζήτησης στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο. Η περιβαλλοντική νομοθεσία θεσπίζει σαφείς και αυστηρούς κανονισμούς, επιβάλλοντας όλο και μεγαλύτερες ποινές για όσους φορείς δεν φροντίζουν να μειώσουν τις δυσμενείς περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλούν.

Υπάλληλος Επεξεργασίας και Τυποποίησης Ελαιολάδου

Η ελαιουργία είναι μια από τις αρχαιότερες γεωργικές βιομηχανίες. Κοιτίδα της είναι οι χώρες της Εγγύς Ανατολής, η Αίγυπτος και γενικά οι χώρες της λεκάνης της Μεσογείου, όπου το ελαιόδεντρο αυτοφύεται και καλλιεργείται από τους προϊστορικούς ακόμα χρόνους. Στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναλύονται θέματα που αφορούν εισαγωγικά στοιχεία για την ελιά καθώς και για την καλλιέργειά της. Επιπλέον, αναλύονται θέματα σχετικά με το ελαιόλαδο, τις κατηγορίες του, την τυποποίηση και τη συσκευασία του. Τέλος, το πρόγραμμα αναλύει την έννοια της ποιότητας, η οποία παίζει ίσως το σημαντικότερο ρόλο ως παράγοντας ανάπτυξης και παράσχει στους εκπαιδευόμενους τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες που αφορούν την ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων.